Potenţial economic | Agricultura | Comerţul | Industria ( Industria textilă şi de prelucrare a lânii | Industria lemnului | Industria de prelucrare a cărnii )
Potenţial economic
La realizarea potenţialului economic al satului Chibed au conlucrat mai mulţi factori: condiţii naturale (geomorfologice, climatice etc.) favorabile pentru practicarea unei agriculturi cu randament relativ bun, disponibilităţi suficiente de forţă de muncă oferite de potenţialul demografic al satului şi al comunei, tradiţiile remarcabile în anumite ramuri ale economiei (industria textilă, pomicultură etc.), o reţea de căi de comunicaţii feroviare şi rutiere care mijloceşte asigurarea unor legături cu diferite zone ale judeţului Mureş şi ale ţării.
TopAgricultura
Înainte de 1990 în anii socialismului, în 1962 a avut loc colectivizarea agriculturii, prin care proprietăţile particulare au fost desfiinţate şi a fost înfiinţată Cooperativa Agricolă de Producţie.
Înainte de 1990 în localitatea Chibed a existat o singură proprietate necooperativizată (particulară) pe o suprafaţă de 1,2 ha. După 1990 C. A. P.-ul este desfiinţat, iar prin “Legea 18” suprafeţele agricole sunt retrocedate proprietarilor particulari. Prin “Legea 18” în localitatea Chibed au fost retrocedate 1520,32 ha terenuri agricole.
Astfel numărul proprietarilor de la unu existentă înainte de 1990, se modifică în aşa fel încât în 2002 numărul proprietarilor particulari este de 623. După datele pe care le avem dimensiunea medie a suprafeţelor împroprietărite este în jur de 1,5 ha, pe când suprafaţa cea mai mică este de 0,05 ha. În localitate 60 de persoane posedă suprafeţe între 0,05-0,1 ha. Proprietatea cea mai mare în localitatea Chibed este de 10 ha, iar numărul persoanelor care deţin loturi de maxim 10 ha sunt în număr de trei.
Structura fondului funciar al localităţii arată în următorul fel:
Suprafaţa teritoriilor cu potenţial (fertilitate) agricol redus sau necultivat reprezintă în jur de 1/3 din suprafaţa totală agricolă.
Modul de folosire al terenurilor agricole este următoarea:
Primul loc în cultura plantelor o deţine porumbul, urmat de grâu şi orzoaică. Productivitatea la hectar în anul 2002 a fost următoarea:
Gradul de mecanizare este optim, în timp ce chimizarea terenurilor este redusă. Pe o suprafaţă de 198 ha se folosesc îngrăşăminte chimice, în timp ce pesticide sunt folosite pe o suprafaţă între 30-35 ha.
La creşterea animalelor au fost folosite păşunile şi fâneţele precum şi o parte a terenurilor agricole cultivate cu porumb siloz, plante rădăcinoase, lucernă şi trifoi.
După 1990 au fost înfiinţate mai multe microferme de creştere a porcilor cea mai are având un număr de maxim 5o capete, însă nici o fermă de pe raza localităţii nu corespunde cerinţelor si standardelor Uniunii Europene. Agricultura practicată pe raza localităţii Chibed are nevoie de mecanizare şi dezvoltare rapidă pentru a nu pierde competiţia cu cerinţele actuale. Bioagricultura nu se practică în localitate cu toate că începe piaţa să ceară produse ecologice. Ca un specific al agriculturii din satul Chibed putem aminti cultivarea cepei roşii pe suprafeţe destul de mari, ceapă care o parte este valorificat toamna după recoltă iar o parte este păstrat în gospodării până în primăvara anului următor când este valorificat la pieţe, şi în magazine din oraşele apropiate. De asemeni în localitatea Chibed se cultivă intens răsadul de ceapă roşie, răsaduri ce se cultivă de regulă în luna februarie-martie a fiecărui an, în
luna mai-iunie răsadurile sînt scoase din pământ sînt valorificate în depresiunea Ciucului şi depresiunea Giurgeu.
Comerţul
Comerţul în localitate este prezent prin cele opt unităţi comerciale, dintre care trei cu profil mixt, trei cu profil în domeniul vânzării băuturilor alcoolice, una cu profil textil şi una de materiale.
În fiecare unitate lucrează câte două persoane cu pregătire de liceu în diferite domenii, lucrând, ca vânzătoare în unităţile respective, iar serviciile oferite sunt vânzările diferitelor produse, de la alimente şi până la materiale de construcţii.
Produsele oferite sunt achiziţionate din Târgu-Mureş şi Bucureşti şi sunt valorificate prin preţuri mai ridicate.
Ca concluzie putem remarca că unităţile amintite au rolul de a oferii produse alimentare, de uz casnic, şi produse alcoolice localnicilor.
In localitatea Chibed nu există piaţă agricolă organizată, se practică vânzarea produselor agricole din faţa porţii mai ales în sezonul de vară când aceste produse sânt cumpărate de către turiştii care trec pe şosea traversând satul Chibed în drum spre staţiunea Sovata. Produsele agricole cumpărate astfel sânt mai ieftine decât cele cumpărate din pieţe.
In localitatea Chibed se organizează un număr de 4 târguri de animale, anual. Aceste târguri sânt frecventate de localnici precum şi de locuitorii satelor învecinate. La aceste târguri de animale sînt vândute schimbate sau cumpărate animale de către locuitorii satului în funcţie de necesităţi.
Industria
Industria textilă şi de prelucrare a lânii Industria de prelucrare a lânii în satul Chibed are o vechime de 35 ani, când a fost înfiinţat un atelier de către numitul Szilveszter Gyorgy, care a avut ca obiect de activitate prelucrarea a lânii în fibre de lână. Aceasta a fost una din puţinele ateliere private autorizate la acea vreme de Consiliul local, care avea ca obiect de activitate prelucrarea lânii în fire. Atelierul a prestat servicii atât statului cât şi persoanelor particulare. Locuitorii satelor din Judeţul Mureş, cât şi din alte judeţe au adus lâna la acest atelier unde a fost prelucrat în fire de lână din care ulterior s-au confecţionat obiecte de îmbrăcăminte în principal. Până în anul 1990 atelierul a funcţionat ca o activitate familiară după care a fost înfiinţat firma SC Siltexim SRL. După anul 1990 activitatea s-a extins.
În prezent în cadrul firmei se desfăşoară următoarea activitate de producţie
Pregătirea firelor de lână se desfăşoară prin următoarea tehnologie:
pregătirea patului de lână cardarea divizare răsucire,filare
Fabricarea ţesăturilor de lână are ca etape de tehnologie după cum urmează:
bobinare urzire năvădire canetare ţesere verificarea produsului finit şi anume a ţesăturii
Produsele finite obţinute sunt, fire de lână şi ţesături de lână. Tehnologia şi utilajele au o vechime medie de 20 ani. Numărul angajaţilor este de 12 persoane din care 10 femei şi 2 bărbaţi. Produsele finite sunt valorificate în ţară. Firma este integral capital privat.
Top Industria lemnului
Exploatarea şi prelucrarea lemnului a fost avantajată de prezenţa unor bogate resurse forestiere concentrate în jurul localităţii Chibed, precum şi de zonele apropiate de munte şi de dealurile înalte. In trecut valorificarea masei lemnoase se făcea într-un grad scăzut în localitate nu era nici un atelier de prelucrare.
După anul 1989 în localitate au fost înfiinţate un număr de 2 ateliere de prelucrare a materialului lemnos, unul din atelier execută şi lucrări de tâmplărie, celălalt are ca obiect de activitate prelucrarea buşteanului de lemn până la faza de semifabricate. Materiile prime folosite sunt materiale lemnoase atât răşinoase cât şi foioase, provin în principal din pădurile de pe raza localităţii Chibed cât si din pădurile zonelor de munte apropiate. Atelierele de prelucrare a lemnului au în medie un nr de 10 salariaţi în special bărbaţi.
Impactul cu mediul a avut consecinţe mai ales în zonele de exploatare unde o parte din pădurile tăiate nu au fost repopulate ducând astfel la erodarea şi spălarea solului.
În localitatea Chibed în anul 2000 a fost înfiinţat o fabrică care are ca obiect de activitate tăierea animalelor şi prelucrarea cărnii. Firma a fost înfiinţat din capital privat. Numărul angajaţilor este de 14 persoane din care un număr de 4 bărbaţi şi lo femei. Materia primă( animalele) sunt cumpărate de la producători din localitate şi din localităţi apropiate, precum şi din marile ferme zootehnice de stat sau private din ţară.
Produsele sunt valorificate pe plan local în magazine din sat şi în satele şi oraşele apropiate, cum ar fi Târgu Mureş, Sovata, Odorheiu Secuiesc. Firma are un număr de 3 magazine în municipiul Târgu Mureş.